Maidanezii Zalăului își așteaptă tăcuți moartea în “Auschwitz-ul” necuvântătoarelor

Deşi nu reprezintă o problemă de dimensiunile celor cu care alte municipii se confruntă pe segmentul câinilor fără stăpân, nici Zalăul nu duce lipsă de prezenţa acestor animale care au parte de o soartă pecetluită încă din prima zi de viaţă. Îi vedem pe „câinii nimănui” deseori pe străzi, indiferent că vorbim de cartierele de blocuri din municipiu ori de străzile cu case, iar cei mai mulţi pot fi găsiţi în preajma locurilor de colectare a deşeurilor menajere care, în Zalău, arată aşa cum ştim şi vedem toţi.

Puţini câini care ajung la Ecarisajul din Zalău mai ies vii din adăpost

Primăria municipiului Zalău ne-a comunicat faptul că numărul câinilor fără stăpân existenţi în adăpostul administrat de Citadin nu este unul mare, însă statistica nu ia în calcul şi câinii care încă umblă liberi pe străzile municipiului. Serviciul public pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Zalău este prestat de SC Citadin Zalău SRL, în baza contractului de delegare a gestiunii unor servicii de utilități publice. Adăpostul de câini fără stăpân se găseşte în incinta Citadin și adăpostește, în acest moment, 14 câini. Singura şansă la viaţă a acestor necuvântătoare este adopţia. Câinii din adăpost au parte de condiţii de existenţă nu tocmai fericite. Speriaţi, înfriguraţi, ochii lor caută neîncetat de dincolo de gratii, privirea unui stăpân cu suflet bun care le-ar putea salva viaţa, luându-i acasă. Din păcate însă, zilele trec de multe ori fără ca uşile cuştilor să se deschidă în acest scop. 

Legea este lege, spun autorităţile, procedurile îşi urmează cursul iar viaţa acestor animale se măsoară acolo, de cele mai multe ori, în ore. Tarifele percepute pentru gestionarea câinilor fără stăpân constau în capturarea câinilor și cățeilor de pe domeniul public, identificare, înregistrare și crotaliere, hrănire, deparazitare și vaccinare antirabică, sterilizare, deparazitare externă, eutanasiere și alte servicii (selectarea câinilor după categorii și așezarea după sexe și stare de sănătate, dezinfectarea ustensilelor folosite etc). “Periodic, angajaţii acestui serviciu patrulează în oraş pentru a identifica eventualii câini vagabonzi”, spun reprezentanţii Primăriei municipiului.

 Câinii neadoptaţi sunt eutanasiaţi după 14 zile

 După ce aceştia sunt capturaţi, sunt duşi în adăpost unde sunt ţinuţi pentru o perioadă de 14 zile, timp în care pot fi adoptaţi. Aceste două săptămâni reprezintă, de fapt, singura şansă la viaţă a acestor animale pentru că, la expirarea acestei perioade, câinii sunt eutanasiaţi. Conform regulamentului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Zalău, capitolul 2, art. 26, “câinii nerevendicați sau neadoptați în termenul de 14 zile lucrătoare de la capturarea și înregistrarea acestora în evidențele adăposturilor serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Zalău, vor fi eutanasiați, în baza unei decizii emise de persoana împuternicită în acest sens de către primar, prin completarea de către împuternicitul primarului a formularului special al cărui model este prevăzut în Anexa 5 a HGR 1059/2013, la expirarea termenului de 14 zile lucrătoare prevăzut mai sus.”

Primăria municipiului spune că sesizările cetăţenilor sunt toate luate în calcul de către cei de la Citadin, în special în privinţa capturării animalelor fără stăpân care pot prezenta un pericol pentru cetăţeni, situaţii care, din păcate s-au mai întâmplat în municpiu. “Menţionăm că Serviciul de Ecarisaj răspunde tuturor sesizărilor privind capturarea câinilor vagabonzi. Informații complete pot fi consultate în regulamentul serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Zalău, aprobat prin HCL, nr 156, din 16 iunie 2014”, se arată în comunicatul Primăriei. Un lucru important de ştiut este acela că, orice iubitor de animale care doreşte să adopte un câine, se poate adresa Ecarisajului administrat de Citadin, adopţia animalului fiind, fireşte, gratuită.

La sfârşitul anului trecut, o amplă campanie de salvare a câinilor fără stăpân s-a derulat în municipiu. Zeci de câini şi-au găsit un stăpân iar soarta lor a luat o turnură fericită. Pe cea mai mare reţea de socializare online au fost  înfiinţate câteva grupuri de protecţie a animalelor, care i-au încurajat pe promotorii acestei acţiuni de suflet  să transmită informaţia mai departe, să ofere soluţii oamenilor, să vorbească despre importanţa sterilizării animalelor fără stăpân dar şi a celor cu stăpân şi să ajute în diferite cazuri. Prin intermediul postărilor de pe Facebook, anul trecut peste 40 de câini şi-au găsit stăpân în Zalău. Lor li se adaugă alte câteva exemplare care au fost adoptate înainte ca voluntarii să apuce să le promoveze cazul în mediul online.

Fiecare animal pentru care se caută o familie este fotografiat, imaginea fiind publicată pe pagina Câinii de la Ecarisaj – Zalău, dar şi pe diverse grupuri şi site-uri de adopţii, cu descrieri cât mai complexe. Viitorul stăpân primeşte căţelul deparazitat intern şi extern, sterilizat ori castrat, operaţiunea fiind certificată printr-un contract de adopţie. În situaţiile în care animalul este prea mic pentru sterilizare ori castrare, în contractul în cauză se stipulează obligativitatea adoptatorului de a face acest lucru.

„Legea obligă stăpânii de câini să şi-i sterilizeze dacă nu au pedigree, dar din păcate, prevederea nu se respectă, fie din nepăsare, fie din lipsă de bani, comoditate sau neinformare, lucru care duce la înmulţiri nedorite şi abandonuri. De altfel, principala cauză a existenţei câinilor si pisicilor fără stăpân o constituie înmulţirea necontrolată a animalelor cu stăpân”, atrag atenţia iubitorii de animale.

 DSVSA Sălaj a terminat campania de vaccinare antirabică

În privinţa câinilor microcipaţi, dar şi a pisicilor, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA Sălaj) a încheiat de curând campania octombrie-februarie de vaccinare antirabică a animalelor, o campanie “din casă în casă” desfăşurată de medicii veterinari sălăjeni. În judeţul nostru au fost vaccinate în total, în această campanie, 25.958 de animale, din care 22.442 vaccinări la câini şi 3.516 la pisici. Această campanie este urmată de vaccinări de completare la animalele care nu au putut fi vaccinate în timpul campaniei.

Vaccinarea antirabică se efectuează numai la animalele care deţin carnete de sănătate, iar pentru aceasta câinii trebuie să fie identificaţi și înregistrati în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (microcipaţi). Proprietarii de animale au obligaţia să achite contravaloarea costurilor legate de microcipare. Contravaloarea tuberculinei și a vaccinului antirabic se suportă din bugetul ANSVSA. Costurile manoperei de tuberculinare și de vaccinare antirabică, în cazul exploataţiilor non-profesionale (gospodăriile populaţiei) se asigură din bugetul de stat, iar în cazul exploatatiilor comerciale, inclusiv cele de tip A costurile sunt suportate de către proprietarii acestora.

Refuzul proprietarilor de animale de a efectua acţiunile sanitare veterinare obligatorii constituie contravenţie la normele sanitare veterinare şi se sancţionează, conform H.G. 984/2005, cu amendă de la 400 la 1.000 lei.

2 Thoughts to “Maidanezii Zalăului își așteaptă tăcuți moartea în “Auschwitz-ul” necuvântătoarelor”

  1. ARDELEAN DIN ARDEAL

    Pacat de ei, unii iau banii, iar bietii catei mor cu zile!

  2. Anonim

    Lasati cateii liberi pe strazi sa il muste pe ardeleanul din ardeal…

Leave a Comment